Hondenschool tips

Puppy training, aankoop en opvoeding

Tips voor de puppytraining

  • Iedere hond heeft een naam, maar soms weten ze dat zelf precies niet goed. Je kan de naam aanleren door deze enkele keren te zeggen, telkens gevolgd door een heerlijke traktatie (naam, snoep, naam, snoep…).

    Let wel op dat je de naam niet te veel gebruikt wanneer er geen traktatie volgt. Anders zou het wel eens kunnen dat jouw Bobby binnenkort zijn naam leert negeren.

  • Als je op een diervriendelijke manier wil communiceren met jouw hond, is belonen één van de belangrijkste en meest effectieve manier om dat te doen.

    Niet alleen belonen als er een mooie ‘zit’ wordt gedaan, maar ook wanneer de hond helemaal uit zichzelf gewenst gedrag vertoont. Bijvoorbeeld:

    Wanneer hij ervoor kiest om op een botje te bijten ipv dat dure orthopedische kussen, wanneer hij mooi naast jou blijft lopen wanneer er een eend voorbijwaggelt, wanneer hij naast de zetel een dutje doet ipv erop, wanneer hij rustig snuffelt als tante Rita op bezoek komt…

    Belonen kan met voedsel, aandacht, spel, snuffelen… Elke hond is anders, dus ontdek eerst wat jouw hond’s hart sneller doet slaan.

    Doet jouw hond iets supergoed waar hij het normaal moeilijker mee heeft, dan kan je hem belonen met de beste steak van de beenhouwerij. Doet hij iets goed dat iets makkelijker was voor hem, kan je hem bv. belonen met zijn normale voeding.

    Op de hondenschool zijn enorm veel prikkels zoals geur, geluiden, andere honden… We raden jou dus sterk aan om met verse en geurige vleessnoepjes te werken, aangezien er veel afleidingen zijn die de training moeilijker maken dan thuis.

  • Een pup heeft geen idee wat wij mensen graag hebben of liever niet zien. Het is aan ons om deze nieuwkomers uit te leggen hoe we het best samen kunnen leven. Enkel zeggen wat niet mag, is niet voldoende. We moeten ook tonen wat we liever in de plaats zien.

    VOORKOMEN | In de eerste plaats voorkomen we best dat de pup kattekwaad kan uitsteken. Die krokante rieten mand vol zachte dekentjes zal dus best een jaartje naar de zolder verhuizen, alsook die dure porseleinen vaas die je van je grootmoeder erfde.

    Als een pup nooit heeft kunnen ontdekken dat het leuk is om gaatjes in de kousen kan bijten, zal hij minder geneigd zijn dit te doen na de puppyfase.

    NEGEREN | Als Bobby zin heeft in aandacht van zijn baasje, zal hij dat waarschijnlijk enthousiast laten zien. Zo enthousiast zelf dat hij kan blaffen of opspringen.

    In zulke gevallen kan je best jouw hond negeren. Zo leert hij dat al die energie niets opbrengt. Wanneer hij weer kalmeert kan je hem belonen met wat van die heerlijk verdiende aandacht.

    AFLEIDEN | Denk je dat jouw hond binnenkort fout zal reageren? Probeer hem dan snel af te leiden door spel, een snoepje… Dit kan je doen door wanneer er bv een andere hond passeert een trektouw boven te halen, of een botje te geven wanneer jouw date net binnenkomt in haar parelwitte jurk.

  • Vroeger had elk hondenras zijn functie in de jacht, bewaking, kudde… Er werd dus enorm gefokt op bepaalde vaardigheden. Dit maakt dat deze kenmerken nog steeds diep in elk DNA zitten. Hou dus zeker rekening met de raskenmerken van jouw hond, deze zullen zeker naar bovenkomen.

    Online kan je zeer veel informatie vinden op informatieve sites, maar ook bij jouw kweker. Vergelijk zeker altijd meerdere bronnen, zodat je goed op de hoogte bent van welke info waar of onjuist is.

Tips voor de aankoop van je pup

  • Zoek een erkende kweker die zelf goed voor zijn honden zorgt en kennis heeft van het ras. Verschiet niet wanneer je een vragenlijst krijgt van jouw kweker, dit is positief nieuws. Hij wil namelijk dat zijn honden terecht komen in een goede thuis.

    Check ook of de kweker zal voldoen aan alle verplichte vaccinaties.

  • Maak dat je zeker de mama van de pups hebt kunnen bekijken. Is ze goed verzorgd? Zijn beide ouders sociaal en gezond? Hebben ze een problematiek aan de elleboog of heupen (erfelijk)? Hiervoor screenen kan je later énorme kosten uitsparen en jouw pup een lang leven bieden.

  • Zien de pups er gezond en goed verzorgd uit? Leeft het nest binnen in de leefruimte zodat het al kan wennen aan huiselijke geluiden en andere prikkels?

  • Ga nooit enkel af op het uiterlijk! Uiteraard wil je een hond die je mooi & schattig vindt, maar karakter zal veel zwaarder doorwegen in de rest van jullie leven samen.

    Er is sowieso een hond die past bij jou op vlak van uiterlijk én karakter.